HomeLijndienstenLuchtvaartmaatschappijenVliegtuigtypes
Gebeurtenissen
Fotohoek
oud Zestienhoven.nl
De Zwolsman Dakota

Na de toegang betaald te hebben mocht de luchthaven bezocht worden, Aan de rechterkant stond enkele jaren lang, voor de grote hangaar, een DC-3 Dakota geparkeerd. Een VIP Dakota, de PH-ERZ


Een van de ondernemende zakenmensen in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw die een goede toekomst in de luchtvaart zag zitten, was Bob Schreiner.
Begonnen in een klein bedrijfje in de jaren vijftig met het uitvoeren van reclamevluchten, luchtfotografie en het slepen van doelen op de Klu oefenterreinen werden de activiteiten, mede in het buitenland, verder uitgebouwd.
In Nedertand werd een eerste stap gezet met het vervoeren van passagiers met de aankoop van de DH-104 Dove PH-SAA in juli 1962 welke werd ingeschreven op naam van Schreiner Aerocontractors in Den Haag. In 1963 werd de vloot verder uitgebreid met de aanschaf van twee Douglas DC-3 Dakota's: als eerste de PH-ERZ welke op 8 maart 1963 ingeschreven werd, gevolgd door de van de KLM overgenomen PH-DAC enkele weken later en op 20 maart 1963 eveneens werd ingeschreven op naam van Schreiner Aerocontractors.
De DC-3 Dakota PH-DAC was het werkpaard en werd breed ingezet bij passagiers en vrachtvluchten.
De Dakota PH-ERZ kwam echter uit de Verenigde Staten waar het toestel alleen voor VIP vervoer werd gebruikt. Met c/n 20518 werd dit toestel met serial 42-16052 als C-47A in juni 1944 aan de USAAF afgeleverd en werd na zijn diensttijd als NC60493 in 1947 in gebruik genomen door John H. Whitley te New York. Schreiner Aerocontractors werd in maart 1963 de tweede civiele eiganaar van dit toestel. Het toestel was in Amerika uitgerust als VIP kist. Het werd daarbij voorzien van een interieur met 10 stoelen, werd voorzien van brede panorama ramen (ook wel bekend als de DC-3 Viewmaster) en een deur welke naar beneden geklapt als trap dienst kon doen.Dit luxe interieur bleef gehandhaafd en Schreiner bood daarbij als een van de eerste bedrijven in Europa een VIP vliegtuig.welke te huur was voor fl 2,50 per kilometer. Afspraken voor het gebruik waren hierbij al gemaakt met een van de grote zakenmannen in Nederland in 1963, Reinier Zwolsman. De registratie van het vliegtuig PH-ERZ verwijst ook naar de Exploitatiemaatschappij Reinier Zwolsman, destijds eiganaar van veel gebouwen in Den Haag zoals de pier en het Kurhaus in Scheveningen.  

Bob Schreiner had grote uitbreidingsplannen en ging in 1964 met een vloot van Fokker F-27 Friendships, later gevolgd door Douglas DC-7C's de concurrentieslag aan met de KLM en Martin's Air Charter. Dit betekende op 1 oktober 1967 het einde van Schreiner Airways (een naamsverandering welke met de komst van de Fokker Friendships werd ingevoerd)

Douglas C-47A Dakota PH-ERZ deed aan deze concurrentieslag niet mee. Deze Dakota werd tot in 1966 regelmatig gebruikt en werd in 1966 buiten gebruik gesteld op een plek voor de oude grote hangaar. Hierbij werd deze Dakota het herkenningspunt rechts gelegen van de oprijlaan.
De PH-ERZ werd te koop aangeboden, echter een nieuwe koper werd niet gevonden. Op 11 oktober 1967 werd de inschrijving in het Nederlandse register doorgehaald. Deze zakenkist zou echter nog anderhalf jaar op dezelfde plek blijven staan voordat deze Dakota in januari 1969 zou worden gesloopt.. 

Het sloopporces is begonnen. Eerst de zaag in de romp om er drie delen van te maken..........  


....... en dan met een sloperskraan de zaak in kleine vervoerbare mootjes hakken..
Oh ja, het platform was voor een ieder bereikbaar. Een draadhek met een poortje was voldoende in die tijd. . . 

 Alle foto's zijn gemaakt door Nico Terlouw.

Wim Zwakhals december 2013

HomeLijndienstenLuchtvaartmaatschappijenVliegtuigtypesGebeurtenissenFotohoek