HomeLijndienstenLuchtvaartmaatschappijen
Vliegtuigtypes
GebeurtenissenFotohoek
oud Zestienhoven.nl
Rhein Flugzeugbau Multoplan

In het Nederlandse register hebben een aantal aardige vliegtuigtypes als eenling ingeschreven gestaan, één van die minder bekende types is de RW-3 Multoplan. 


De eerste serie gebouwde RF-3 Multoplan was de D-ELYT, hier voorzien van tiptanks. Dit toestel werd gefotografeerd op Zestienhoven kort voor de inschrijving in het Nederlandse register als PH-OEN.                                                                                          (Nico Terlouw, Zestienhoven, 1961)

De Multoplan werd ontworpen door Hanno Fischer welke in 1955 de Rhein-West-Flug Fisher oprichtte om zijn nieuwe aerodynamische ideeën op het gebied van de luchtvaarttechniek uit te testen, de eerste testen werden uitgeprobeerd op de Fibo 2a. De resultaten werden verder ontwikkeld met de bouw van het prototype van de RW-3A Multoplan (D-EJAS, c/n 1), dit was een lichtgewicht sportvliegtuigje, uitgevoerd als tandem tweezitter voorzien van dual controls met een intrekbaar landingsgestel. Nieuw in dit ontwerp waren daarbij de speciaal ontworpen vleugel en uiteraard de keuze van een duwpropeller ingebouwd in een T-staart. De 65 pk Porsche 678/0 vier cilinder luchtgekoelde motor werd in het achterste deel van de staart ingebouwd. Het frame bestond uit een stalen buizenframe, de vleugels waren van een laminair-flow profiel voorzien van trailing-edge flaps.Het eerste in 1956 gebouwde prototype werd gevolgd door een tweede prototype, de D-EKUM (c/n 2), welk werd aangeduid als de RW3A-V2 en in 1957zijn debuut maakte op de Parijse Salon.

Hanno Fischer bereikte overeenstemming met Rhein Flugzeugbau GmbH (RFB) voor het opzetten van een serieproductie in de fabriek op Krefeld-Uerdingen. De serieproductie startte in september 1957 met bestellingen uit Zweden, Brazilië, Mexico, Japan en Spanje. Hierbij werden er twee modellen op de markt gebracht:
- de RW3-A2 met een grote spanwijdte van 50.7 ft bedoeld als motor-zwever en om kon daarbij voorzien worden van tiptanks om de reikwijdte te verhogen en  
- de RW3-A3 met een spanwijdte van 34.2 ft bedoeld als aerobatic trainer en voor club flying, eveneens uit te rusten met tiptanks.
Beide versies werden voorzien vande 75 pk Porsche 678/0 motor, maar ook de installatie van een Continantal motor was mogelijk.

Het eerste serietoestel was de D-ELYT (c/n 001) en maakte zijn eerste vlucht van Krefeld-Uerdingen op 8 februari 1958. RFB bouwde in totaal 22 Multoplans (c/n 001 t/m 022) voordat de productielijn in 1961 gestopt werd. Bij de ontmanteling van de productielijn bleven daarbij drie niet afgebouwde exemplaren over. Een van deze exemplaren werd als amateurbouw verder afgebouwd en werd het 23ste exemplaar; D-EFTU (c/n AB601). Naast deze productie werden er twee Multoplans gebouwd met een sterkere motor die aangeduid werden als de RW3C-90 Passat (c/n 091 en 092). De Multoplane werd in 1960 aangeboden voor een aankoopprijs van $ 7096,52 met als optie $ 357 voor de vleugelverleging (A2 model) 


RW-3 Multoplan D-EIFF was in de jaren tachtig een frequente bezoeker aan luchtvaart evenementen zoals hier opTexel.          
                                                                                                                                                    (Wim Zwakhals, 25 augustus 1990, Texel) 


Van al deze gebouwde RW-3 Multoplans zijn er niet veel meer over. Nog slechts twee exemplaren staan ingeschreven in het Duitse register, de D-EKUM, het tweede prototype met c/n 2 en de D-EFUP c/n 005. De D-EIFF een RW-3 Multoplan welk in de jaren tachtig en negentig nog regelmatig op luchtvaartmeetings te zien was, staat niet meer ingeschreven en is nu te bewonderen in het Deutsches Technikmuseum in het centrum van Berlijn.

Toch werden de techniek en ervaringen opgedaan door RFB verder gebruikt en toegepast. Met hulp van de Duitse Staat verbeterde RFB deze techniek en dit leidde in 1974 uiteindelijk tot het ontwerp van de RFB Fanliner.  

Technische gegevens van de RW3/P75 Multoplan

 lengte  7.42 m
 spanwijdte  10.59 m
 hoogte  2.49 m
 vleugeloppervlak  14 m2
 leeg gewicht  600 kg
 max. startgewicht  859 kg
 motor  Porsche 678/4  75 pk
 max. snelheid  130 mph (210 km/u)
 kruissnelheid  112 mph (180 km/u)
 range  500 mile (805 km)
 endurance  5 uur
 plafond  14.700 ft (4481 m)
 klimsnelheid  492 ft/min (2.5 m/s)

RW-3 Multoplan op Zestienhoven

In het Nederlands register werd één RW-3 Multoplan ingeschreven; op 18 juli 1961 de PH-OEN op naam van Phoenix Air Services NV te Schiedam. Met c/n 001 was dit het eerste gebouwde serietoestel, de D-ELYT. Deze Multoplan stond gebaseerd op Zestienhoven. Op 20 december 1965 werd de inschrijving doorgehaald met vermelding gesloopt.  


De enige RW-3 Multoplan in het Nederlandse register was de PH-OEN. Hier zien we de kist voorbij taxiën op Zestienhoven.
                                                                                                                                                                 (Nico Terlouw, Zestienhoven, 1962)

bronnen: Airlife's General Aviation, 75 jaar Nederlands Luchtvaart Register

Wim Zwakhals: februari 2005                                                      

HomeLijndienstenLuchtvaartmaatschappijenVliegtuigtypesGebeurtenissenFotohoek