Swiss Universal

Luchtvaartbedrijven met een enkel toestel kwamen in het begin van de jaren zestig een enkele keer voor. Een van deze kleine maatschappijen,welke daarbij Zestienhoven bezocht, was Swiss Universal.

G-AHOU Vickers Viking in de kleuren van Universal op Zestienhoven                                                                     (Nico Terlouw, Zestienhoven, 1960)    

Swiss Universal Air Charter werd begin 1957 opgericht door dr.Alfred Erhart, met thuisbasis Bazel. Op dat moment stond op Blackbush de Vickers Viking 1A G-AHOU te koop. Deze Vickers Viking werd in 1946 gebouwd en dat jaar afgeleverd aan BEA met de naam "Valley". In februari 1948 vertrok deze Viking naar midden Amerika om dienst te doen bij British West Indian Airways. Na acht jaar keerde deze Vickers Viking terug naar Engeland aangekocht door Independent Air Travel. Independent nam deze Viking niet zelf in gebruik en stond zo te koop op Blackbush. De nieuwe gebruiker werd Swiss Universal Air Charter. Op 1 juli 1957 rolde deze Viking de hangaar uit met de opschriften Swiss Universal Basle (Universal in grote letters, Swiss en Basle in kleine letters voor en achter deze naam) op de romp. Alfred Erhart was de eerste welke startte met vakantiereizen vanaf Bazel naar Majorca. Met Independent Air Travel werd een huurovereenkomst per vlieguur overeengekomen, waarbij het toestel werd gevlogen door bemanning van Independent en zo werd het toestel, wanneer niet in dienst bij Swiss Universal, gebruikt op chartervluchten voor Independent. Naast de zomervluchten naar Palma werd het toestel in de eerste jaren door Swiss Universal ingezet op chartervluchten vanaf Blackbush naar Bazel.

Op 31 januari 1958 werd de Vickers Viking G-AHOU overgenomen door Overseas Aviation van Independent en verhuisde daarbij van Blackbush naar Southend. De afspraken bleven hierbij gelijk en Swiss Universal voerde daarbij de vluchten naar Bazel vanaf Southend uit.

In 1959 werd het opschrift Swiss Universal Basle vervangen door Universal door een waarschuwing vanuit Zwitserland dat alleen Zwitsers geregistreerde toestellen dit opschrift mochten voeren en met de verplaatsing van Overseas Aviation van Southend naar London-Gatwick werd het Universal programma nu vanaf deze luchthaven gevlogen. Vanaf de zomer van 1960 werden meerdere vluchten per week uitgevoerd tussen London-Gatwick en Bazel en werden door Overseas in het zomerseizoen charters uitgevoerd naar Barcelona, Lyon, Palma en Perpignan. Bij deze inzet voor Overseas en heeft het toestel enige tijd zelfs met deze opschriften gevlogen.

Dr. Alfred Erhart startte inmiddels op Majorca met een hotelketen onder de naam Universal Flugreisen AG, snel uitgebreid met een hotelketen op Antigua

Met het faillissement van Overseas Aviation in midden augustus 1961 werd ook de Vickers Viking G-AHOU aan de grond gezet. Dit was op 13 augustus, na een laatste vlucht vanuit Lyon. Echter vier dagen later werden de motoren weer gestart en vloog Universal weer een charter vanaf London-Gatwick naar Bazel waarbij het toestel vloog onder Air Safaris. Echter Air Safaris maakte zelf maakte geen gebruik van deze Viking en om deze Viking alleen voor het werkpakket van Overseas in de lucht te houden was te gering. Op 31 augustus 1961 keerde de Viking G-AHOU voor de laatste keer terug op Gatwick komende vanuit Bazel. Na vier dagen stil gestaan te hebben werd het toestel op 4 september 1961 overgevlogen naar Southend. Hier werd het toestel te koop aangeboden en hoewel Tradair belangstelling had, ging de koop niet door. Het toestel bleef in opslag op Southend en dit betekende het einde van Swiss Universal Air Charter. In juni 1963 werd de Viking G-AHOU, nog steeds voorzien van Universal opschriften, door Channel Airways op Southend gesloopt.

Dr.Alfred Erhart stortte zich daarna volledig op Universal Flugreisen AG, een reisorganisatie die nog steeds bestaat.

Universal 's Vickers Viking G-AHOU buiten gebruik gesteld op Southend                                                             (archief Nico Terlouw, Southend, 1962)

Swiss Universal op Rotterdam


Ingezet door Overseas Aviation was deze Vickers Viking G-AHOU voor het eerst te zien op Zestiehoven op 15 juni 1958 voor de uitvoering van drie nachtelijke vluchten met bevroren vlees van Zestienhoven naar Southend. In 1960 werd de Vickers Viking G-AHOU voorzien van Universal opschriften enkele keren door Overseas ingezet bij charters vanaf London-Gatwick naar Rotterdam-Zestienhoven.

Swiss Universal vlootlijst

bronnen: airnieuws archieven

Wim Zwakhals, december 2018