STC

Naast de op Zestienhoven gebaseerde DC-3 Dakota PH-ERZ, bezocht nog een tweede Dakota voorzien van een VIP interieur  Rotterdam. Dit was de C-47A Dakota G-AJRY van Standard Telephones and Cables.  

G-AJRY C-47A Dakota  STB Standard Telephones and Cables Limited                                                               (archief Wim Zwakhals)

Standard Telephones and Cables werd in 1910 in Engeland opgeicht als Western Electric welk in 1935 werd opgekocht door ITT Corperation waarbij de naam werd veranderd in Standard Telephones and Cables. Na de Tweede Wereldoorlog werd STC een grote speler bij de opzet van het engelse nationale tv-net en deed veel werk bij schip naar schip, schip naar wal en civiele communicatie. Eind vijftiger, begin zestiger jaren werd STC de grootste leverancier van tele communicatie voor het leger en de marine (communicatie met onderzeers), daarnaast voor civiele gebruikers.

STC deed begin zestiger jaren veel zaken binnen Europa en voor het vervoer tussen London en Europa werd een DC-3 Dakota met VIP interieur aangeschaft. Het toestel, een Douglas C-47A Dakota met c/n 13331 werd in de Verenigde Staten aangekocht waar het sinds maart 1960 in dienst was als N702S bij Freeport Sulpher Co. Het toestel werd als N702S op 5 oktober 1962 aangekocht door de ITT Corperation en op 19 november 1962 in het engelse register ingeschreven als de G-ASDX op naam van Standard, Telephones and Cables Limited. Echter direct na de inschrijving dacht de CAA dat deze Dakota al eerder in het engelse register was ingeschreven en hierbij ontving het toestel op 21 november 1962 de registratei G-AJRY (verwarring van de CAA met de eerste DC-3 G-AJRY met c/n 13366). De CAA bemerkte al snel deze fout maar kon de registratie niet meer terug draaien naar G-ASDX, daar deze registratie op 6 december 1962 werd toebedeeld aan de Piper Pa-23 Aztec 250 van CSE Aviation.  

De registratie G-ASDX werd direct na aankomst van de Dakota N702S in Engeland ook daadwerkelijk aangebracht.

De tweede DC-3 Dakota G-AJRY kreeg als thuisbasis Stansted en werd ingezet om personeel tussen Stansted en Brussel te vliegen, daarnaast ook naar andere velden binnen Europa en om medewerkers en VIP's te vliegen voor een korte vakantie op de STC ranch in Spanje. Het stond toen bekend als de meest luxieuse ingerichte Dakota in Europa.

Tevens werd het toestel gebruikt als testbed voor communicatie en navigatie producten ontwikkeld door de STC Radio Division.

Op 3 juli 1970 werd het toestel verkocht aan T.D.Keegan waarbij het VIP interieur werd verwijderd om daarna dienst te gaan doen als vrachttoestel bij Keegan's Transmerdian Air Cargo.

STC op Rotterdam

Slechts eenmaal bracht de STC met de C-47A Dakota G-AJRY een bezoek aan Rotterdam. Op zaterdag 26 augustus 1967 kwam het toestel op 13.02 uur vanuit Brussel om na enkele uren om 16.09 uur richting Parijs-Le Bourget te vertrekken. 

De G-AJRY in dienst bij Keegan zal daarna in 1970 en 1971 nog enkele keren op Rotterdam langskomen. 

archief Airnieuws

Wim Zwakhals, maart 2024