Haywards

Haywards Aviation Ltd. werd in 1970 opgericht door captain P.J.Ferry. Een maand later werd de DH.104 Dove 5 G-ASDD, welke werd overgenomen uit het faillissement van British Eagle, aangekocht. Het toestel werd voorzien van een nieuw kleurenschema, licht blauwe onderkant, blauwe band over de romp, in blauw het opschrift Haywards op de romp en een "H"in de staart. Gestart werd met het uitvoeren van zowel passagiers- als vrachtcharters vanaf Portsmouth, waarbij veel charters werden gevlogen met vis- en zee produkten naar Noord-Frankrijk. Door de sluiting van Portsmouth verhuisde Haywards in 1972 naar Shoreham. In april 1972 kreeg Haywards het contract van Dan-Air London om de bemanningsleden vanaf Gatwick naar de verschillende velden te vliegen waar de toestellen op dat moment gereed stonden (Castle Donington, Manchester en Birmingham). Mede door de uitbreiding van deze werkzaamheden werd in oktober 1972 een tweede DH.104 Dove aangeschaft. Dit was de G-ARTS, afkomstig van Progressive Airways, een toestel welk sinds april van dat jaar in opslag op Coventry stond. Deze DH.104 Dove ( de ex PH-SAA van Schreiner) behield zijn Progressive kleuren (oranje romp en blauwe staart) en werd voorzien van de maatschappijnaam en een "H" in de staart. Daar beiden DH-104 Dove's in onderhoud waren op Biggin Hill, werden naast Shoreham ook veel vluchten vanaf Biggin Hill uitgevoerd. Wanneer geen douane aanwezig was op Biggin Hill, werd gevlogen van en naar London-Gatwick.

G-ASDD DH.104 Dove Haywards                                                                                                                      (Wim Zwakhals, Rotterdam, 9 augustus 1972)

De vluchten voor Dan-Air liepen door tot in 1974 en zorgde voor een constante bezetting van de vloot. Op 22 februari 1975 werd de DH-104 Dove G-ARTS op Biggin Hill beschadigd aan de rechterkant door een Cessna 150 en werd daarbij afgeschreven. Alle opdrachten werden nu gevlogen door de DH.104 Dove G-ASDD. Echter op 18 april 1975 raakte deze Dove bij de start vanaf Biggin Hill met een vleugel een boomtop waarbij direct een noodlanding op het veld werd gemaakt. Hoewel de vleugel op Biggin Hill gerepareerd werd, werd het toestel niet meer in dienst genomen en werd het toestel op 27 juli 1975 afgeschreven. Direct werd als vervanger de Piper Pa-27-250D Aztec G-ASHV aangekocht en vanaf 1975 werden met deze Aztec vanaf Shoreham en Gatwick charters gevlogen met name naar de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey en Noord-Frankrijk (Le Havre, Cherbourg, Deauville). In 1977 werd de vloot uitgebreid met een tweede Pa-27 Aztec, de G-BBVG.

In november 1977 werd de BN-2A Islander G-AXXJ aangekocht, afkomstig van Brymon Aviation voor het uitvoeren van de dienst Shoreham - Dieppe - Jersey en Guernsey welke kort daarvoor aan Haywards was toegekend. Eind 1978 werd de Piper Pa-27 Aztec G-BBVG verkocht.

Haywards wilde de lijndienst vanaf Shoreham via Jersey/Guernsey naar Dieppe uitbreiden naar andere plaatsen aan de Franse noord kust en zo werd in december 1980 de aanvraag ingediend voor uitbreiding van de bestaande dienst naar Deauville en Le Havre en werd daarbij aangegeven de dienst te willen uitvoeren met een EMB.110 Banderante en DHC-6 Twin Otter.

Echter het ook net nieuw gevormde Jersey European had plannen om op dezelfde plaatsen te gaan vliegen met de EMB-110 Banderante. Gesprekken tussen beide partijen leidde tot het opgaan van Haywards Aviation in deze nieuwe maatschappij. Hierbij werd de overgebleven Piper Pa-27 Aztec verkocht en werd de BN-2A Islander G-AXXJ op 30 maart 1983 overgeschreven op naam van Jersey European.

Haywards op Rotterdam

Een paar maanden na de oprichting bracht Haywards een eerste bezoek aan Rotterdam. De DH.104 Dove G-ASDD voerde op 16 oktober 1970 een charter uit, komende om 21.26 uur uit Biggin Hill om 22.14 uur weer te vertrekken richting London-Gatwick. Op zaterdag 7 november een tweede bezoek van deze DH.104 Dove, ditmaal met aankomst 's avonds uit Edinburgh om daarna tot donderdag 12 november op het platform geparkeerd te staan voordat de terugreis richting Edinburgh werd aanvaard.

In 1972 werd de DH.104 Dove G-ASDD zelfs een reguliere verschijning op de luchthaven. Vanaf 24 mei t/m 16 augustus werd een wekelijkse vlucht uitgevoerd op woensdag. Island Air Charter had een contract bemachtigd om vanaf Rotterdam scheepsbouwers wekelijks over te vliegen naar Portsmouth. Hierbij werd de eigen BN-2A Islander G-AYCV en de Haywards DH-104 G-ASDD ingezet. Een jaar later zou de dicht bij de stad gelegen luchthaven van Portsmouth gesloten worden. Naast deze reguliere vluchten was de Haywards DH.104 Dove G-ASDD op zondag 25 juni 1972 te zien tijdens een tussenstop vanaf Stavanger op weg naar Luton. Daarna zou alleen de Piper Pa-27 Aztec G-ASHV, voorzien van bescheiden Haywards opschriften op de romp, een enkele keer te zien zijn.

Haywards vlootlijst

G-AXXJ BN-2A Islander Haywards Aviation                                                                                                                             (London-Gatwick, juni 1978)

bronnen: Airniews archieven, Flight International, Air Britain

Wim Zwakhals, juli 2019